Kaptam némi biztatást az íráshoz (Köszi Györgyi!), és mivel mostanában nem sok minden történt, ezért inkább mesélek tovább az itteni szokásokról.
Arra gondoltam, hogy megírom, milyenek a helyiek étkezési szokásai. Hálás téma, mert ez tényleg olyasmi, amibe sikerült már némileg belelátni, és elég nagyok a különbségek ahhoz, hogy lehessen róla mesélni.
A hollandok nagyon sok (fél)készételt fogyasztanak. Az itteni háziasszonyok állítólag átlagban 44 percet töltenek a konyhában (mosogatással együtt!), ez tényleg csak ezekkel a gyors kajákkal elképzelhető. A bolti kínálat is teljesen ehhez igazodik, alig van olyan hús, ami ne lenne előre befűszerezve. A húsokról el kell mondani, hogy eléggé kis kiszerelésűek, szeletekre ki vannak mindig porciózva. Mi persze vadászunk mindig a legolcsóbbra, de itt ritkán találunk bármit is 4 euró/kg –os ár alatt. Hiába kerestünk pl. olcsó csirkenyakat vagy bármi hasonlót, az itteniek lehet, hogy még a kutyáknak sem adnak ilyesmit. A 4 eurós árért viszont már többféle husit is lehet kapni, a disznó és a marha is szokott ennyiért akcióban lenni. Baromfit szerintem összesen egyszer ettünk eddig, azt viszont a németeknél vettük. A (fél)készételek általában hűtőpultból kaphatók, se a konzerv, se a fagyasztott készétel nem jellemző. Konzervből leveseket láttam, bár azok eléggé tartalmasak, mint pl. az a gulyásleves, amit ki is próbáltam. Maradjunk annyiban, hogy nem volt rossz. :) Sok olyan fagyasztott hal kapható viszont, amit csak olajban ki kell sütni, bár ezekből mi még nem vettünk, mert irtó drágák. Ami még feltűnő az üzletekben, hogy egy csomóféle krumplit lehet kapni. Persze nem a sima zöldségre gondolok, hanem ezek is valamilyen módon már elő vannak készítve. A fagyasztók felében kb. az van, de vannak pl. sonkával előfőzöttek is a hűtőpultban. Nagyon szerethetik a burgonyát, mert olyan meglepő helyeken is találkozunk vele, mint pl. hússalátában, ahol ez a hordozóanyag majonéz helyett, vagy a főzelékekben is ez van rántás/habarás helyett. Ez utóbbiakat stamppotnak nevezik, még nem kóstoltuk, de úgy néznek ki, mintha valamilyen zöldséget mixelnénk krumplipürével. Lehet, hogy tényleg így is csinálják. :) Azon szoktunk nevetni, hogy biztos sok hashajtóra van szükségük, ha ennyi krumplit esznek, hisz az tele van keményítővel. Azért azt hozzá kell tenni, hogy emellett zöldséget is sokat esznek, húst viszont alig. A hús ki van számolva, de a köretből lehet többet is enni. Ez így nagyon egészséges is lenne, de mindemellett nagyon sok majonézt és édességet fogyasztanak. Van egy jellegzetes ételük, a frikandel (frikadell-nek ejtik a nevét), ami valami virsliféle. Olajban kell kisütni, kicsit roppanós a külseje, az íze viszont szerintem nem nagy szám, kb. olyan, mintha a virslit erősen bevegetáznám. Ebből, azt hiszem, egyet vagy kettőt szoktak itt megenni egyszerre, ezért aztán állítólag nagyon meglepődtek, amikor a fiúk még az elején fejenként 6-8-at elkészítettek maguknak, és meg is ették. :)
Az emberek itt viszonylag fix időben mennek enni, ebéd dél és egy óra között van, vacsora pedig 6-7 óra körül. Ilyenkor kevesebb az autó is az utakon, és a házak ablakain benézve is látszik, hogy mindenhol épp esznek. A hotelben pl., ahol valószínűleg dolgozni fogunk, a vacsorát csak 6 és 8 között lehet megrendelni, 10-re már össze van rakva a konyha, és az utolsó dolgozó is hazahúzhat. Először nagyon meglepődtem ezen, otthon ilyet nem lehetne megcsinálni, de aztán leesett, hogy itt nem is akarnának az emberek más időpontban enni. Ebédre csak valami könnyűt esznek, szendvicset vagy salátát, vacsorára szokták a „főtt” kaját. Most, hogy belegondolok, gőzöm sincs, mit esznek reggelire.
A kajatémát majd még folytatom, lenne még mit mesélni róla, de most valahogy kiestem a lendületből. Mára legyen elég ennyi! :)